Osnovni podaci o otoku Krku

Zlatni otok, kako se od davnina naziva otok Krk, najbliži je otok zapadnoj Europi. Nalazi se na 45° sjeverne širine i 14°35' istočne dužine. Zapravo to i nije otok jer je od 1980 godine s kopnom povezan 1400m dugim mostom izgrađenim od armiranog betona. Ima oko 16 500 stanovnika u sedamdesetak naselja. Do otoka Krka može se doći kopnom, morem, ali i zrakom jer se na otoku Krku nalazi aerodrom Rijeka na koji mogu pristati veliki i mali avioni. Otok Krk nema Željeznički kolodvor, ali se nalazi 30 km od Rijeke odakle svakodnevno polaze vlakovi za Italiju, Austriju, Njemacku i Madjarsku. Rijeka također ima svakodnevne autobusne veze s velikim Europskim gradovima poput Munchena, Zuricha, Trsta..., a ako obožavate vožnju brodom do Rijeke možete stići trajektom ili svojim brodom do nekoliko sigurnih luka na Krku. Svoj brod možete ostaviti na zimovanju u marini Punat ili u nekoj od suhih marina.

Za one koji ipak dolaze svojim automobilom evo nekih orijentacijskih udaljenosti:

München
~ 600 km
Wien
~ 500 km
Budapest
~ 600 km
Praha
~ 800 km
Bratislava
~ 600 km
Trieste
~ 100 km
Milano
~ 550 km
Postojna
~ 100 km
Ljubljana
~ 150 km
Zagreb
~ 200 km

Otok Krk satkan je iz vrlo raznolikih pejzaža . Sjeverna strana otoka gotovo je gola zbog utjecaja bure, dok je južna sva zelena s pitomim uvalama. U unutrašnjosti se izmjenjuju krševita brda i plodna polja. Ovakav reljef pogoduje uzgoju vinove loze i proizvodnji nadaleko poznatog vina Vrbnička žlahtina .
Ljubitelji prirode i lova u šumama otoka Krka naići će na lisicu, srndaća, divlju mačku, i kunu, a od ptica na šljuku, divlju patku, bjeloglavog supa i još neke. Na otoku Krku postoji nekoliko desetaka označenih turističkih staza koje vode kroz šumu i uz more. Za neke od njih izrađeni su tiskani vodiči u koje se unose potvrde obilaska kontrolnih točaka.
Podmorje oko otoka Krka vrlo je interesantno pa na Krku djeluje više ronilačkih klubova iz zemlje i inozemstva. Dozvola za ronjenje može se dobiti u ispostavama lučke kapetanije Rijeka na otoku. Za dozvolu je potrebno predočiti putovnicu, ronilačku kvalifikaciju i uplatiti taksu. Za punjenje boca potrebno je obratiti se nekom od ronilačkih klubova.
Od rekreativnih sportova ljeti su najinteresantniji sportovi na vodi . Posebno je atraktivan let padobranom skijanje na vodi i vožnja brzim skuterima.
Ako na otok Krk ne stignete ovog ljeta, dođite nam u proljeće ili u jesen. Ako je lijepo vrijeme možete se kupati u lipnju, rujnu i listopadu, a oni hrabriji kupaju se već od travnja pa sve do studenog.